Atremi
Varukorgen

Ljuset som försvann

och andra essäer om arkitektur och arkitekturhistoria

Jansson, Bo

Bokpresentation

Under medeltiden kom himlen undan för undan att ta plats i Europas kyrkor och katedraler. Men de gotiska kyrkornas stora fönsterglas målades i starka färger och ljuset började skymmas.
 ”Ljuset som försvann” är titeln på den första av tolv essäer i den här boken, som innehåller olika infallsvinklar till arkitektur och arkitekturhistoria. Andra rubriker är ”Det oändliga och det slutna rummet”, ”Historiska förebilder”, ”Bilder, tecken och hus”, ”Att bo i klungor av hus”, ”Representativa eller strukturella hus”, ”Att tänka stort” och ”Hus och park”.

Boken är den andra i en serie av tre böcker, författade av arkitekten Bo Jansson. Den första delen, ”Framtiden som försvann – essäer om arkitektur, stad och land”, utkom 2015.

Omslagets framsida: Ruinerna efter cisterciensklostret i Alvastra vid Ombergs fot i Östergötland. Foto Bo Jansson

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-134-7
Format G5 (169x239mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2016
Upplaga 1
Antal sidor 112 s
Relaterade artiklar

Att bo kvar -en idéskrift

Jansson, Bo

Författaren för fram olika idéer om hur bilder från den lokala naturen och kulturhistorien kan användas i hantverksproduktion. Skriften avslutas med en utblick mot andra länder, där jordbruket drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer
Läs mer

Framtiden som försvann

Jansson, Bo

I boken Framtiden som försvann handlar den första essän om när bostadsbyggandet minskade kraftigt i mitten av 1970-talet. De andra fjorton essäerna handlar t ex om att använda trä i hus, att bygga kring en gård, att bygga nära vatten ...

Läs mer
Läs mer

Ljuset i tunneln

Jansson, Bo

Boken innehåller gott om idéer om hus och samhälle. Idéer om bostadsbyggande nu och i framtiden, om vad vi kan lära oss av det som byggdes för 60–70 år sedan och om tillfälliga bostäder.

Läs mer
Läs mer

Mjölby industrihistoria

Jansson, Bo

Boken ”Mjölbys industrihistoria” skildrar utvecklingen från den tidiga kvarnindustrin till dagens högteknologiska produktion.

Läs mer
Läs mer

Nya skisser - en idéskrift

Jansson, Bo

Ett inlägg i den debatt som borde föras om vad som kommer efter funktionalismen.

Läs mer
Läs mer

Om den hållbara staden

Jansson, Bo

Man brukar tala om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, som här belyses med hjälp av exempel inom byggnader och fysisk planering.

Läs mer
Läs mer