Atremi
Varukorgen

Curt Clemens

Färgernas poet

Strand, Lars-Erik

Bokpresentation

Curt Clemens (1911–1947) väcker stor uppmärksamhet i Sveriges konstliv under 1940-talet. Hans utställningar lovordas av kritiker och han älskas av publiken. Hans bildvärld, liksom hela hans liv, rör sig mellan innerliga kärleksbeskrivningar och djupaste ångest.
 Vi får här följa hans väg från uppväxten på Kungsholmen, via framgången som konstnär, till hans alltför tidiga bortgång. En krokig väg som kantas av inre demoner, missbruk och personliga tragedier. Men också av kärlek, värme och ett kompromisslöst konstnärskap.

”Med den här boken fyller författaren en lucka i svensk biografisk konsthistorisk litteratur. Boken bygger på de många väl kommenterade bilderna mot en bakgrund av samtidens aktuella händelser i det samhälle Curt Clemens levde och verkade i.
 Clemens fick sitt genombrott på sin första separatutställning 1939. Man har kallat honom färgvisionär med en melankolisk skymningskonst som uttrycker en stilla resignation. Han blev en stämningsmålare och ett mysterium i det alldagliga. För oss en tidlös, udda och särpräglad människa.”

    Raine Borg
Fil mag. i arkitektur, etnologi och konstvetenskap.
Doktorsexamen i konstvetenskap

Målning på omslagets framsida: "Vid radion" (Pastell av konstnären från 1945)

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-194-1
Format 210 x 250 mm
Inbindning Trådbundet, kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2017
Upplaga 1
Antal sidor 139
Relaterade artiklar

Diamanter av eld

Strand, Lars-Erik

Diamanter av eld är en berättelse om drömmar och hur drömmar kan bli sanna. Den börjar i mitten av 1800-talet på gården Gransbo utanför Tranås. I en syskonskara på 13 barn kommer Emma och Knut Ekwall att bli betydande konstnärer.

Läs mer
Läs mer

I filosofernas trädgård

Strand, Lars-Erik

Trädgården ligger i Tranås, och i den här boken presenteras ett stort antal konstnärer och övriga, som berikat stadsmiljön med sina olika personliga uttryckssätt.

Läs mer
Läs mer

I skuggan av en trasig barndom

Strand, Lars-Erik

Vi följer författarens mamma genom svält och fattigdom, men också genom ett naturskönt Jämtland på 1920-talet.

Läs mer
Läs mer

Möten

Strand, Lars-Erik

Möten är en sann skildring där vi först får följa författaren som engagerar sig bland utsatta barn i sin närhet. När de sociala myndigheterna ingriper och omhändertar två av barnen startar en lång och ojämn kamp mot okänsliga handläggare.

Läs mer
Läs mer