Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Bland handlare och bönder i Sunnerbo härad

Olsson, Birgitta

Bokpresentation

Birgitta Olssons pappa berättade mycket om den småländska släkten under hennes uppväxt på Gotland. Birgittas växande intresse för släkten och deras levnadsvillkor har resulterat i denna bok.
Bland handlare och bönder i Sunnerbo härad omfattar två delar. I den första ges en allmän redogörelse om gårdfarihandel i Sverige. Sedan kommer en beskrivning av landskapet i Sunnerbo härad. Befolkningen ökade kraftigt på 1800-talet vilket medförde en ökad torpbebyggelse och emigration till Amerika.
Den andra delen handlar om Birgittas anor, som har varit verksamma som handlare och bönder i Sunnerbo härad. De har främst varit bosatta i Hinneryd, Nöttja, Torpa, Hamneda, Södra Ljunga och Vrå. I vissa släktled har Birgitta gått så långt tillbaka som till 1600-talet. Hon berättar bland mycket annat om tre bröder från Nöttja, som på 1700-talet flyttade till Borås och blev borgare.

Illustrerad i sv/v, omslagets bild: Med häst och vagn till marknaden. Motivet hämtat från en bonadsmålning.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-10-1
Format A5(148x210)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2009
Upplaga 1
Antal sidor 253
Relaterade artiklar

Bondeuppror i Skåne

Olsson, Birgitta

Första delen behandlar det skånska hoveriet och den svenska samhällsutvecklingen, samt är en presentation av de två förgrundsgestalterna i Skånes sista bondeuppror. Andra delen är en beskrivning av nio personer i Birgittas släkt, som drabbades av vräkning

Läs mer
Läs mer