Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Blåvik

Vem bodde var från 1500-talet till 1950

Egeskog, Hans; Lundh, Per-Anders

Bokpresentation

Den här boken handlar om människorna i Blåvik, som ligger i södra Östergötland, vid sjön Sommen, i den skogsbygd som är gränstrakten till Småland och som västerut mot Vättern kallas Holaveden. Blåviks socken bildades i slutet av 1800-talet och är nu en del av Boxholms kommun.
Boken beskriver med hjälp av kartor och fotografier alla gårdar, torp och backstugor i Blåvik från 1500-talet fram till 1950-talet. Framför allt berättas det om alla de människor som bott på dessa platser.

Hans Egeskog är journalist uppvuxen i Sävedalen, som från 1972 till 2015 arbetat främst som redigerare och nattredaktör på flera olika tidningar. Han är sedan 1986 redaktör för Östgöta Genealogiska Förenings medlemsblad ÖGF-Lövet och var under åren 2002–2007 redaktör för Sveriges Släktforskarförbunds tidskrift Släkthistoriskt Forum. Under uppväxten tillbringade han många av sina somrar hos släktingar i trakten. Flera av hans släktingar finns med bland dem som bott i Blåvik.

Per-Anders Lundh är socionom och sociolog som för omkring 20 år sedan blev bokförläggare med inriktning mot bl.a. lokalhistoria och släktforskning. Han är uppväxt i Tranås och tillbringade alla somrar under uppväxten på sjön Sommen och i sommarstugan vid Helgebo i Blåvik, inte långt från var hans morfar växte upp i torpet Sundet.

För inköp av boken hänvisas till Bokus online eller beställes i bokhandel med hjälp av ISBN-numret.

Foton bokens framsida: Överst: Blåviks gård och kyrkby vykort från ca 1900. Ur Krafttagets samlingar. Nedre fotot: Samma vy. Foto taget 2022 av författarna.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-308-2
Format 210 x 260 mm
Inbindning Trådbundet kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2022
Upplaga 1
Antal sidor 768
Relaterade artiklar
Josef i Helgebo

Josef i Helgebo

Lundh, Per-Anders (red)

Josef Karlsson föddes 1893 vid sjön Sommens norra strand på gården Helgebo, Blåviks församling i Östergötland. Josefs dagbok, som här presenteras, skrevs mellan åren 1905 och 1913.

Läs mer
Läs mer
Judits dagbok uppl 2

Judit Aronsson

Lundh, Per-Anders (red)

Dagboksanteckningar av min morfars syster Judit, gjorda då hon var 10-12 år gammal och bodde i torpet Sundet i Blåvik.

Läs mer
Läs mer
Mellan Liljeholmen och somvik

Mellan Liljeholmen och Somvik

Lundh, Per-Anders

En sorts uppslagsbok eller handbok för torpvandraren och den hembygdsintresserade.

Läs mer
Läs mer