Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Fjärdingsman i skärgården

En biografi över Gösta Andersson fjärdingsman på Gräsö 1937-1952

Andersson, Östen

Bokpresentation

Platsen är Gräsö socken, skärgården i Norra Uppland. Under krigsåren 1939–45 tyngs befolkningen av torra somrar, ovanligt kalla vintrar, inkallelseorder, ransoneringar, mångahanda förbud och förordningar. Myndigheternas förlängda arm är – fjärdingsmannen.
Östen Andersson, som tidigare givit ut boken ”I gränslandet till Gräsö Kungsgård”, berättar här om sin far Gösta Andersson, som var fjärdingsman på Gräsö mellan åren 1937 och 1952.
Han ger oss en inblick i hur levnadsförhållandena var ute i skärgården, samtidigt som han berättar om Göstas uppväxt och olika händelser allt ifrån spritsmuggling, bärgning från förlista fartyg, drunkningsolyckor till slagsmål på festplatser.
Östen beskriver även samhällets och ortsbefolkningens utveckling från isolerad ö till modernt samhälle med kommunikationer och socialt umgänge.
De beskrivna händelserna är verkliga och bygger dels på intervjuer och utdrag ur kyrkböcker och dels på polisrapporter, som författaren har haft tillgång till.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-22-4
Format A5(148x210)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2009
Upplaga 1, tilltryck mars 2020
Antal sidor 236 s
Relaterade artiklar

De sista fiskarbarnen

Andersson, Östen

I boken beskriver Östen Andersson den gamla bondekulturen kontra fångstkulturen, fiskarfamiljens villkor och fiskarhustruns hårda arbete samtidigt som han återger två av fiskarbarnens klassresa in i det nya samhället.

Läs mer
Läs mer

Gräsö historia

Andersson, Östen

Östen Andersson berättar i denna bok hur ön bildades och låter genom en mängd intervjuer gräsöbor själva berätta öns historia och om dramatiska händelser såsom rysshärjningarna 1719, vrakplundringar och beskyllningar om sjöröveri.

Läs mer
Läs mer

I gränslandet till Gräsö Kungsgård

Andersson, Östen

Skriften vänder sig närmast till barn och barnbarn och närmaste släkten i övrigt, men kan även vara ett bidrag till ökad kunskap om hur man levde på denna del av Gräsö i början av förra seklet.

Läs mer
Läs mer

Örskär

Andersson, Östen

Juldagen 1877 drunknade 15 av öns bofasta när deras skötbåt gick under på väg hem från julottan. Livet på Örskär blev aldrig detsamma.

Läs mer
Läs mer