Atremi
Varukorgen

Ahmed Pascha, slaktaren

Bonapartes och Franska orientarméns överman. Mellanösternfrågan för två seklar sedan.

Borg, Eskil

Bokpresentation

Detta är berättelsen om en våldsam man under en våldsam tidsperiod i ett korrumperat imperium.

Som en i det närmaste självständig provinsguvernör under svaga storsultaner regerade och terroriserade Ahmed ad-Djazzar pascha (död 1804) under tre årtionden delar av vår tids Syrien, Libanon, Israel och Palestina. Som följd av krig och split fångar dessa områden alltjämt ofta omvärldens uppmärksamhet.
Under de franska revolutionskrigen ingick Egypten och vägen över Röda havet till Indien en tid i Frankrikes expansions- och taktiska planer. Dessa resulterade i att Egypten 1798 invaderades av en fransk expeditionskår. Anfallet därifrån in i Palestina och belägringen av Ahmed paschas residensstad Acre blev ett av de avgörande misslyckandena. Den blev en blodig felsatsning av franska orientarméns överbefälhavare - landets nationalhjälte och framtida kejsare - något som franska historiker i allmänhet velat förkväva.

Författaren Eskil Borg for efter utbildning i Sverige och utomlands på sena 1950-talet till Östafrika för att bli kaffeodlare.
Under Kongokrisen i början av 1960-talet ingick han i den svenska FN-bataljonerna där. Efter att först ha återvänt till Östafrika för några år följde diverse FN-militära och Röda korsuppdrag i Mellersta Östern, Nord- och Västafrika. I samband med stationering i Israel fick han inledande kunskaper om denna boks huvudperson.
Eskil Borg är nu sedan många år bosatt i Frankrike.

Pris: 75 kr

ISBN 978-91-85487-88-2
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2008
Upplaga 1
Antal sidor 320