Atremi
Varukorgen

Beredskapen i vår bygd Öja - Gemla

Ortsbefolkningens egna minnen och upplevelser under de oroliga åren då andra världskriget var hotande nära vårt land och vår bygd.

Öja-Gemla Hembygds- och kulturminnesförening, ortbefolkningens berättelser genom en studiecirkel

Bokpresentation

”Min far, min syster, mina kusiner och jag satt vid köksbordet. Endast ett ljus var tänt eftersom alla rullgardiner var nere och tejpade så inget sken skulle tränga ut. Radion var på och vi hörde meddelanden om att Hitler kom närmare. Per Albin Hansson tröstade oss med orden ”Var inte oroliga vårt försvar är gott.
 Alla satt tysta när vi hörde ett skrammel och dunkande utanför fönstret och när vi tittade ut genom en springa såg vi i mörkret ett lok med ett otal vagnar efter sig. Från det mörka tåget hoppade massor med karlar ut bärande på en liten resväska. Dom gick i led ner för backen och omringade vårt hus och även intilliggande trädgårdar samt ängen med barackerna som byggts. Det var kusligt, mina kusiner trodde det var tyskarna som kom hit. Några knackade på och undrade om de kunde få köpa smörgås och kaffe, och då hörde vi ju att dom var svenskar.”

Dramatiken och oron kunde ibland kännas stark när Öja-Gemla förvandlades till fältdepå för regementena I11 och I41 där flera hundra mobiliserade soldater skulle utrustas och utbildas för att skickas vidare ut över Sverige under beredskapsåren 1939–1945. Tältförläggningar och baracker byggdes snabbt upp över en stor del av Öja socken. Inkallade hästar skulle också tas omhand och ingå i de olika förbanden.
 Efter fullgjort uppdrag återkom de sedan för att avrustas, hemförlovas och ersättas av nya.
 I en förhoppning att kunna rädda berättelser och minnen från denna intensiva period till eftervärlden, samlades några intresserade och minnesgoda personer till en studiecirkel inom PRO Öja-Gemla för att samtala och friska upp sina minnen av skilda beredskapsupplevelser. Personer, som kunde berätta mer, kontaktades. Snabbt insåg man att detta måste skrivas ner, om det inte ska försvinna in i glömskans töcken för alltid. Resultatet finner du här.
 Minnesbilderna tycks ibland divergera vilket vi hoppas ska stimulera läsaren till egna tankar och vidare frågor och efterforskningar.
 Vi tar gärna emot fler berättelser, bilder och synpunkter för att komplettera materialet som arkiveras i vår hembygdsgård Harekullen. Där hittar du också vårt Leksaksmuseum, bilder och dokument från Gransholms pappersbruk och vår samling av material kring och böcker av författaren och nobelpristagaren Pär Lagerkvist.

Läs mer om oss på www.hembygd.se/oja eller gör ett besök.

Öja Hembygds- och Kulturminnesförening
Hembygdsvägen 6, 360 32 Gemla

En Alibertabok

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-058-6
Format A4 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårband i färg
Tryckår 2013
Upplaga 1
Antal sidor 156 s