Atremi
Varukorgen

Från krig till fred

Om Nössemarks indelta soldater under 1800-talet

Hagelin, Björn

Bokpresentation

Hembygds-, släkt- och personforskning är nära besläktade. De flesta som släktforskar torde förr eller senare träffa på indelta soldater – knektar, båtsmän eller ryttare. Om de sätts in i sitt större sammanhang blir de en väg in i lokalhistorien liksom i Sveriges historia.
 Den här boken handlar om livet för de nära 60 indelta knektar med familjer som tillhörde Vedbo kompani i Nössemark under 1800-talet. Boken beskriver det ur både ett socialt och ett militärt perspektiv i såväl det lilla – socknen – som det stora – försvaret av Konungens intressen under Sveriges sista krig. När indelningsverket upphörde 1901 blev de torpare, arrendatorer eller bönder. Några flyttade från socknen, kanske till Norge eller från 1860-talet till USA.

Björn Hagelin född 1947 är pensionerad fil. dr./docent i freds- & konfliktforskning. Han har publicerat i flera släktforskar- och hembygdspublikationer. Han var några år ordförande för Upplands släktforskarförening och ledde därefter under en tid dess inventering av indelta soldater i Uppland. Medförfattare till boken Ett quarts mantal frälse. Hästängen i Täby (Täby hembygdsförening 2017) samt har skrivit boken Tyresö båtsmän (Tyresö hembygdsförening 2018).

Omslagsbild: Karta över krigsskådeplatser i Norge 1808. Ur Sveriges krig. Blad 18:38 Krigsarkivet.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-297-9
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbundet kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2021
Upplaga 1
Antal sidor 80