Atremi
Varukorgen

Gårdarna som blev Tranås

Karlsson, Oskar

Bokpresentation

2019 firade Tranås 100 år som stad. I denna bok låter Oskar Karlsson historien ta avstamp i de gamla gårdarna Ängaryd, Hubbarp, Åsvallehult, Hjälmaryd, Tostås, Fröafall, Junkaremålen, Norraby och Stoeryd. Ända in på 1900-talet var dessa ställen lantbruk som allteftersom införlivades med den nya staden Tranås och idag är moderna bostadsområden.
 I denna bok får läsaren bekanta sig med några av de personer som vistades på dessa gårdar eller dess utmarker. Här skildras alltifrån bortglömda bygde­original till sällsamma händelseförlopp. Här får vi möta människorna som drev Tranåsbygdens företag långt innan pälsen och möbelindustrin var påtänkta vida omkring. Här får vi möta människorna som slet i sitt anletes svett innan Tranås ens var påkommen som stad. Människorna som mycket väl hade kunnat vara vår tids Tranåsbor.
 Boken ger en synnerligen fördjupad bild av hur det gamla Tranås en gång artade sig, och kan läsas av såväl utflugna som nutida Tranåsbor. Den kan också läsas av den som släktforskar i Tranåsbygden, eller på annat sätt har intresse för dess historia. Detta är alltså en resa i både tid och rum.

En Alibertabok

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-252-8
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Tråbunden kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2019
Upplaga 1
Antal sidor 156