Atremi
Varukorgen

Hästen i fred och krig

Wennberg, Ingemar

Bokpresentation

Hästen, i fred och krig, bjuder på mycket underhållande läsning om hästens roll i vår kulturella utveckling. Från den tid då hästen först kom i människans tjänst, fram till våra dagar. Det blir en resa med folk och härskare, i fred och krig, i arbete och i nöje med hästen, ofta som människans bäste vän och följeslagare.
Vi möter bl. a. 69 hästar, från 500 år före Kristus, begravda på 1600 meters höjd över havet i Pazyryk. Vi möter mustangen på nordamerikas prärie och appaloosahästen i klippiga bergen. Vi möter Achal-Tekke-hästen i Turk­menistan, saracenernas hurtiga hästar och givetvis det arabiska fullblodet och många flera. Vi följer även hästen i litteraturen och i konsten.
Boken är illustrerad med konst av bl. a. Hjalmar Asp. Dessutom är boken späckad med otaliga intressanta och roliga kunskaper som t. ex. att världsrekordet i höjd, för häst med ryttare, lär vara 249 cm.

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, skriver i sitt förord till boken: "... det är påfallande ont om god och lättillgänglig populärhistoria i Sverige ... Det är därför med glädje jag öppnar - och rekommenderar - Ingemar Wennbergs bok om hästens förflutna. Ingemar Wennberg har under ett långt liv haft hästen och dess kultur, i vid historisk bemärkelse, som aktivt intresse vid sidan av sin övriga yrkesverksamhet. På ålderns höst har han sammanställt sin stora kunskap till en på flera sätt läsvärd bok, en välskriven historisk berättelse som vi ska vara tacksamma för. Att skriva god populärvetenskap är, som nämnts, ovanligt, men att dessutom skriva god och lättläst djurhistoria är mycket sällsynt ... Boken är en fröjd att ta del av."

Ingemar Wennberg, född 1922, civilingenjör, utbildad vid Chalmers tekniska högskola, kemilinjen, har alltsedan sin reservofficersutbildning vid fältartilleriet på 1940-talet, varit intresserad av hästar. Detta intresse har - kombinerat med ett starkt intresse för kultur i allmänhet och historia, antikens i synnerhet - bidragit till denna välskrivna populärhistoriska bok om hästens förflutna. Författaren har varit yrkesverksam i Borås, Norrköping, Köping och Karlskrona men är idag, som pensionär, bosatt i Taveiro i Portugal.

Illustrerad med bilder huvudsakligen av Hjalmar Asp.

Recension i Ridsport nr 1 2007
Recension i Hästfocus nr 4 2007

Pris: 150 kr

ISBN 91-85487-25-2
Format 148 x 225 mm
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband med skyddsomslag i färg
Tryckår 2006
Upplaga 1
Antal sidor 347
Relaterade artiklar

Då!

Wennberg, Ingemar

En tid, då gatans gropar under regndagar fylldes med vatten.

Läs mer
Läs mer

Mitten på förra seklet

Wennberg, Ingemar

Kriget tog slut. Vad hände sedan? Hur var det att vara ung då?

Läs mer
Läs mer