Atremi
Varukorgen
Kroksgård

Kroksgård

Rödön, Jämtland

Bergström, Mary

Bokpresentation

Storsjöbygden hör till den tidigast befolkade med fast bosättning i Norrlands inland. Rödön kan ses som ett typexempel för det jämtska kulturlandskapet. Den ursprungligen tänkta gårdshistoriken har vidgats till att till likstora delar skildra Jämtlands, Rödöns och den egna gårdens situation genom seklen. Arkeologiska undersökningar befäster Rödöns tidiga bosättning. Gårdarna framträder i medeltidens diplomatarier. Förändringar i bondesamhället bland annat då Jämtland blir svenskt år 1645, då 1700-talets statliga direktiv når landsbygd och Kroksgård, då gårdens forbondehandel under 1800-talet övergår till entusiasm för den begynnande industrialiseringen och start av tändsticksfabrik och tobaksfabrik skedde på Kroksgård.
Livet på gården skildras genom husförhörslängder, domstolsprotokoll och bouppteckningar.
Beskrivningen av vårt omhändertagande av de gamla husen och allmogeföremålen kan vara en vägledning i dagens kulturvårdsintresse.
Mary Bergström Fil.kand. i konstvetenskap, folklivsforskning och arkeo­logi vid Stockholms universitet. Amanuens ett antal år vid Västerbottens läns museum. I Östersund vidgat kulturarbete, författare till många konstvetenskapliga arbeten och biografier. Medverkat i den jämtländska konstboken Konzta. Aktiv i Jämtlands läns konstförening med bland annat mångårigt ordförandeskap och utarbetat den prisbelönta katalogen över konstsamlingen i Jämtlands läns museum. Erhållit Östersunds kulturpris år 2005.

Recension i Hemslöjden nr 2 2007

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 91-85487-14-7
Format G5 (169 x 239 mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2006
Upplaga 1
Antal sidor 336