Atremi
Varukorgen

Smeden Gustaf Adolf Lundh

Från Lillhärad till Gamla Uppsala

Gamla Upsala Hembygdsförening

Bokpresentation

Här får du läsa om Mästersmedens annorlunda liv.
Smeden bosatte sig i Gamla Uppsala för ca 100 år sedan. På hans tomt står två hus, ett boningshus och en smedja, kvar sedan dess.
Boningshuset är det äldsta bevarade huset i det område som då kallades Nyby.
Vi får följa smeden och hans familj hela vägen från Västerås till Gamla Uppsala. I boken kan vi också läsa om hans liv i Gamla Uppsala och varför han valde att bosätta sig just här. Det nämns också flera exempel på vad han tillverkade i sin smedja.
I boken berättas även om hans tre döttrar. Två av dem (Gerda och Sonja) tjänstgjorde som lärarinnor i Gamla Uppsala skola. Vi följer också dottern Svea och hennes barn Birgitta och Gunvor.
Initiativet till boken togs av styrelsemedlemmen i Gamla Uppsala Hembygdsförening, Per Hellström, som även är författare till stora delar av boken.
En ättling (barnbarns barn) till smeden, Anders Stenlund, har bidragit med flera berättelser om familjen och dess leverne. Han har också delat med sig av skatter som bilder och föremål som faktiskt finns bevarade efter smeden.

Framsidans foto ur tidningen Upsala

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-315-0
Format 210x225 mm
Inbindning Trådbundet kapitäl
Omslag Hårdband i sv/v
Tryckår 2022
Upplaga 1
Antal sidor 141
Relaterade artiklar

Gamla Upsala under 1900-talet

Gamla Upsala Hembygdsförening

Gamla Upsalas utveckling från bondesamhälle till villasamhälle under 1900-talet. Verkstads- och affärslivets utveckling, föreningslivet etc. Kartor och bilder förtydligar historiken.

Läs mer
Läs mer