Atremi
Varukorgen

Sörskaten i mitt hjärta

En skildring av livet på småbruken i en skogsbygd.

Johansson, Karin

Bokpresentation

Karin Johansson föddes och växte upp på föräldragården Svenshem. Hon fick, som barnen på den tiden, delta i alla de olika arbetsuppgifter som förekom på en lantgård. Hon blev väl förtrogen med alla de människor som levde i bygden och lyssnade gärna när de vuxna berättade skrönor. Hon började i Hökhults skola, där hon blev inspirerad av den duktiga lärarinnan Thyra Adrian och år 1944 reste hon till Kalmar och påbörjade sin utbildning till lärare. År 1947 tog Karin examen och började arbeta som lärare i Rumskulla för att fortsätta bl a i Aneby. År 1962 avlade hon sin filosofie magisterexamen. År 1968 återvände hon till Ydre och arbetade på Ydreskolan fram till sin pensionering.
 Karin har ett brinnande intresse för bygdehistoria, vilket har gjort henne till en ovärderlig kunskapskälla i hembygdsföreningens dokumentation av Norra Vis historia och dess personligheter. Hon har arbetat mycket med att bevara och sprida kunskap om det unika "ydremålet", bland annat genom att leda studiecirklar, skriva böcker i ämnet och även i olika sammanhang läsa dikter på mål.

Karin Johansson fick Ydres kulturpris 1988 och 1993 tilldelades hon landstingets honnörspris "för sitt uppskattade och hängivna intresse för ydrebygden och sina insatser för att bevara ydredialekten". Samma år fick hon Norra Vi Hembygdsförenings kulturpris.

Illustrerad i färg.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-015-9
Format G5 (169x239mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2012
Upplaga 2
Antal sidor 179 s