Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Historien om gruvorna vid Persbergs Odalfält

Kruse, Jan

Bokpresentation

Järngruvorna vid Persbergs Odalfält i östra Värmland har anor sedan medeltiden och var under århundraden en av Sveriges största. Gruvfältet är mycket vackert beläget uppe på en höjd intill den vidsträckta sjön Yngen.
 Denna bok skildrar ingående Odalfältets långa historia från begynnelsen fram till den definitiva nedläggningen 1980. Beträffande teknikutveckling låg Odalfältet många gånger i framkant och exempelvis skedde Sveriges första försök med maskinborrning här 1863.
 Över tjugo stycken kapitel finns i boken. Förutom kärnverksamheten vid gruvorna beskrivs även kulsinter- och järnsvampverken som byggdes i början av 1950-talet. Det finns också kapitel om t.ex. olyckor, fackföreningen, prospekteringen och nedläggningen. Dessutom finns ett avsnitt med biografier över disponenter, tjänstemän samt vissa arbetare. Ett stort antal tidigare opublicerade fotografier och skisser kompletterar det omfattande textmaterialet. I slutet av boken hittar man ett flertal gruvkartor i färg över olika nivåer i gruvan samt ordförklaringar som på ett enkelt sätt förklarar fackuttryck. Här finns också ett flertal äldre skildringar, där olika besökare beskriver sina intryck av gruvfältet på ett levande sätt.
 Boken ger en bra bild över gruvteknikens utveckling genom åren och är därför i högsta grad ett rikt kulturhistoriskt dokument. Den är av stort intresse även utanför Värmlands gränser.

Jan Kruse, född 1970 i Filipstad, har under drygt tio år aktivt forskat om gruvorna i Filipstads Bergslag. Han har genom åren skrivit ett stort antal gruvrelaterade artiklar i olika tidskrifter och gav dessutom ut den prisade boken ”Historien om Långbans gruvor” 2010 (Recito förlag). Jan är även den drivande kraften bakom hemsidan www.filipstadsbergslag.com som är en av de mest populära sidorna på Internet inom sitt fack.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-009-8
Format A4 (210x297mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2012
Upplaga 1
Antal sidor 248 s
Relaterade artiklar

Historien om Nordmarksbergs gruvor

Kruse, Jan

Denna bok skildrar ingående gruvfältets långa historia genom åren och kompletteras med ett rikt bildmaterial.

Läs mer
Läs mer

Historien om Tabergs gruvor i Filipstads bergslag

Kruse, Jan

Denna bok skildrar ingående gruvfältets långa historia genom åren, kompletterat med över 200 bilder.

Läs mer
Läs mer

Minnen från Värmlandsbergsgruvan

Larsson, Stig; Kruse, Jan, redaktör/Nordmarks Hembygdsförening

Följ med på en spännande resa, där ett litet samhälle med verkstad, rastrum, järnväg och genuin kamratanda skapades 400 meter under jord.

Läs mer
Läs mer