Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Hovermo

En liten by med stor historia

Hagelin, Björn

Bokpresentation

Bokens titel – Hovermo, En liten by med stor historia – kanske förvånar: kan en liten by ha en stor historia? Det beror naturligtvis på perspektivet men ju mer man letar, desto mera framträder ur historien. Byns historia vid Hovermoån är skriftligt belagd sedan medeltiden och den kom att bestå av fyra gårdar. Boken berättar om händelser eller verksamheter med anknytning till var och en av gårdarna såsom kvarn, gästgiveri, militärer och timmerflottning.
 Särskilt två företeelser har gjort byn historiskt intressant – kvarnstället vid åns vattenfall och officersbostället för Ovikens dragon- och senare fältjägarkompani. Dagens kvarn är dock av relativt sent datum och militärbostället är borta. Däremot finns minnet av sonen till en dragonkapten bokstavligen hugget i sten. Sonen föddes i Hovermo och blev en av 1809 års män i sitt motstånd mot Gustav IV Adolf. Stenen avtäcktes 1903 intill militärbostället och är synlig från vägen. Avslutningsvis berättas om några som vågade ta steget till Amerika.

Björn Hagelin är född 1947 och pensionerad docent. Han har förutom fackartiklar och fackböcker skrivit i flera släktforskar- och hembygdspublikationer samt monografierna Tyresö båtsmän (Tyresö hembygdsförening 2018), Från krig till fred. Om Nössemarks indelta soldater under 1800-talet (Atremi AB 2021), och Vågmästare. Handel och sjöfart i Stockholm från Bohnstedt till Svea (Stockholmia 2021). Han är medförfattare till boken Ett quarts mantal frälse. Hästängen i Täby (Täby hembygdsförening 2017). Björn föddes i Uppland och tillbringade sina somrar vid roslagskusten. Det var den självklara hembygden. 1972 besökte han Hovermo vilket ledde till att han byggde ett sommartorp där. Hovermo har sedan dess varit ett sommarviste och en deltida hembygd under snart 50 år för hittills fyra generationer.

Omslagets foto: Storsjöns strand nedanför Hovermo. Foto: Författaren En Alibertabok.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-326-6
Format A5 (148x210 mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2022
Upplaga 1
Antal sidor 164
Relaterade artiklar

Från krig till fred

Hagelin, Björn

Den här boken handlar om livet för de nära 60 indelta knektar med familjer som tillhörde Vedbo kompani i Nössemark under 1800-talet.

Läs mer
Läs mer