Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Kalvudden i mitt hjärta

Om skollovskolonins utveckling och verksamhet

Öberg, Bo-Göran

Bokpresentation

"Kalvudden, Kalvudden, paradis för barnen,
där lever man så lycklig, så glad och god och säll ...”
Så diktades det på 1940-talet om skollovskolonin Kalvudden, belägen i fagra Kindabygden i södra Östergötland.
 Följ med Bo-Göran Öberg tillbaka till hans barndoms somrar och till hans ungdomstid som simlärare, ledare och föreståndare på Kalvudden. Författaren inbjuder också till att ta del av Kalvuddens utveckling under åren då hans far Helmer Öberg var föreståndare där. Med hjälp av en rik bildskatt berättar Bo-Göran, alias magister Boje, om den dagliga verksamheten från år 1936 till och med år 1965.
 Boken inleds med en historik över hur skollovskolonier växer fram med ursprung i Schweiz år 1886. Författaren presenterar förgrundspersoner i Linköping, som sett behovet av att låta behövande barn få lämna ”stadens sommarkvalm” för att ”äta upp sig” och hämta krafter. Han skildrar hur Linköpings stad kunde förvärva Kalvudden, tack vare mecenaten godsägare Karl Emil Westman. Vå får dessförinnan följa biskop John Personnes och folkskoleinspektör Alfred Fridéns engagemang för att få till stånd koloniverksamhet för grupper av barn på bondgårdar i södra Östergötland under tidigt nittonhundratal.
 I kapitlet ”Kalvuddebarn minns” kommer före detta kalvuddebarn till tals. Författaren när en förhoppning, att när de läser hans bok ska de uppleva igenkänning i skildringen. Väl mött på Östan, Västan och Solbacken!

Illustrerad

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-020-3
Format G5 (169x239mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2012
Upplaga 1
Antal sidor 156 s