Atremi
Varukorgen

Pengarna eller livet

Om Sumak Kawsay - ett annat sätt att se på livet

Agebjörn, Anika; Blanco, Carmen; Nylander, Anna

Bokpresentation

Sedan 2008 skyddar Ecuadors grundlag naturens rättigheter, men gruvdrift och oljeutvinning fortsätter. Vi kan inte gå tillbaka till grottornas epok, säger presidenten.
 Bolivias president med rötter bland urfolken i Anderna har i FN drivit igenom en särskild dag för Moder Jord. Men på hemmaplan är det motorvägsbyggen och gas- och oljeutvinning som gäller.
 Den politiska debatten om utveckling fastnar lätt i frågan: Kan evig ekonomisk tillväxt förenas med en långsiktigt hållbar förvaltning av vår jord?
 Urfolkens filosofi om det goda livet, sumak kawsay, ställer frågan på ett annat sätt: Kan ett gott liv förenas med en avtagande och så småningom ingen tillväxt alls?
 Svaret tycks bli ja. Ett gott liv kan uppnås i balans med naturen, i samarbete med andra människor, med måttfullhet och förnöjsamhet.
 Här lyfts en alternativ livsfilosofi fram, beskrivs, exempli­fieras och problematiseras. Med utgångspunkt hos urfolken i Latinamerika, och med flera exempel från Bolivia, Ecuador och Sverige, inbjuder boken till diskussion kring hur vi tar oss ur den eviga tillväxtens tvångströja.

Framsidans bild La Paz med berget Illimani. Foto Anna Nylander. Utgiven med stöd av Latinamerikagrupperna och Färnebo folkhögskola

Pris: 125 kr

Slutsåld

ISBN 978-91-7527-145-3
Format G5 (169x239mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2016
Upplaga 1
Antal sidor 168 s