Atremi
Varukorgen

Våra böcker

havregrynsgröten

Mordet på havregrynsgröten

och 37 andra berättelser från förr

Ekman, Roland

Bokpresentation

Många av mina berättelser har sin bakgrund i min uppväxttid i jämtländska Hammarstrand. Där bodde jag med mina föräldrar mellan 1939 och 1954. Bygdens befolkning bestod i huvudsak av tre kategorier: skogsägande bönder, småbrukare och inflyttade anläggningsarbetare. Indalsälvens många forsar byggdes ut under den tiden. Befolkningen mångdubblades och orterna förvandlades från lugn jordbruksbygd till ett klondyke där livet pulserade snabbt.
Ett stort antal av de inflyttade vattenrallarna hittade sin livskamrat i bygden. Detta var till fromma för befolkningsutvecklingen när blod utifrån blandades med den inhemska befolkningens. Tidigare hade fall av kusingifte förekommit med olyckliga genetiska skador på barn som föddes. Begreppet inavel hade inte bara i folkmun sin plats utan var en realitet i vissa byar.
Det fanns många profiler i byarna. Det var starka personligheter som ofta behärskade berättandets konst till fullo. Jag har många gånger funderat över detta och kanske hittat en förklaring som känns rätt. Det fanns gott om tid till samvaro och umgänge mellan människorna. Yttre störningsmoment som nöjesliv och television hindrade inte konversation och historieberättande. Fantasin fick fullt utlopp i berättandet. Om det var skrönor eller sanna berättelser spelar ingen roll.
Under min tid som barn, yngling och vuxen mötte jag många av profilerna. Dessa har starkt påverkat mig och gjort det lättare att skriva om den tiden och om de människor som för alltid har en plats i mitt hjärta.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 91-89527-95-x
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2005
Upplaga 1
Antal sidor 119