Atremi
Varukorgen

Källan i Slaka

en bok om svensk folkmusik

Länne Persson, Marie; Länne, Toste; Niklasson, Påvel

Bokpresentation

Berättelser, historik, bilder och musik på noter och på CD-skiva.
Källan i Slaka är en bok om en folkmusikskatt av stor betydelse för vårt kulturarv, en bok med vokal och instrumental folkmusik från landsbygden: Medeltida ballader, sånglekar och danslåtar. De är insamlade för 200 år sedan i ett sydöstsvenskt traditionsområde där Slaka, det lilla samhället utanför Linköping, bildar en centralpunkt.
 Läs om traditionsbärare, upptecknare, manuskript och melodier, idéer och drömmar med fornforskaren Johan Haqvin Wallman (1792–1853) från Slaka i centrum, och tag del av musiken:
 Medeltida ballader – 50 sjungna berättelser med stark bildfaktor, lätta att sjunga tillsammans och fungerar bra både som godnattsaga och partytrick! Balladernas texter är starkt bildmässiga, och du kan njuta av Jenny Treece Jorups och Anna Helldorffs balladtolkningar i bild.
 Lekar med sång och allvar – 93 sånglekar för vuxna, föregångarna till de lekar vi idag ägnar oss åt kring julgran och midsommarstång.
 Låtar till dans – 101 polskor som Wallman och hans kollegor tecknade ned på resor i Östergötland och Småland.
 På CD-skivan hittar du nutida tolkningar av Slakalåtarna med folk- och konstmusiker i 12 olika konstellationer.
 Balladsångerskan Marie Länne Persson är bokens redaktör och huvudförfattare, Toste Länne, riksspelman och ordförande i Östergötlands Spelmansförbund har skrivit kapitlet Låtar till dans och Påvel Niklasson, docent i Arkeologi, Lunds Universitet, har skrivit kapitlet Göternas folksång.

Bild bokens framsida: Jenny Treece Jorup Illustrerad inlaga: Jenny Treece Jorup och Anna Helldorff För- och efterskriftsblad: Handskrifter ur Johan Haqvin Wallmans samling av 93 svenska folkmelodier CD-skiva medföljer

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-083-8
Format 250x210mm
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2014
Upplaga 1
Antal sidor 240 s