Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Rottrådar i den östgötska myllan

Behrbohm Fallsberg, Margareta

Bokpresentation

Denna släktberättelse har stark förankring i det som idag är södra Östergötland. I mitt sökande efter anfäder har jag vandrat på stigar öster om Roxen, i södra Östergötlands skogsbygder samt i en del som tidigare hörde till nordöstra hörnet av Kalmar län. Jag berättar om mina mor- och farföräldrars rötter mer än 600 år bakåt. Mormor Jenny Andersson har sina äldsta rötter hos Bocksläkten i Tryserum. Hon möter Ludvig Nilsson från Vreta Kloster vars släkt bebott slättsocknar som Ekebyborna liksom även S:t Lars och Östra Ryd. Farmor Alma Åstrand härstammar från välkända släkter i Kisa och Ulrika. Hon slutar som bondmora i Gammalkil genom gifte med Carl Larsson barnfödd i Västra Harg. Carl vars rötter återfinns främst i Åsbo och Malexander.
Min släktberättelse ger ingen fullständig bild över min antavla. Jag beskriver några intressanta släktled genom århundradena, varvat med skildringar av enskilda levnadsöden och spännande händelser. Korta avsnitt kompletterar med fakta om Sverige som rike och samhälle för att ge bakgrundsbild till de liv och händelser som skildras.
Vandringen har givetvis inte skett i bokstavlig mening, utan med hjälp av kyrkoböcker tillgängliga via internet. Jag har gynnats av andra släktforskares ansträngningar. Till min glädje har jag funnit både stor generositet med uppgifter och hjälp när jag gått vilse. Min vandrings mödor har med råge uppvägts av spänningen och tillfredsställelsen när jag lyckats finna rottrådar eller släktgrenar där andra vandrare inte har lämnat några spår.
Boken är framför allt skriven för mina barn och kommande generationer. Är bokens innehåll till glädje för någon annan, får det ses som en bonus. Jag är nu framme vid ett vägskäl och kommer fortsättningsvis att vandra vidare längs någon ny stig.

Margareta Behrbohm Fallsberg är farmacevt och filosofie doktor i pedagogik. Hon har tidigare varit anställd inom Apoteksbolaget och senare vid Apotekarsocieteten där hon sysslat med utbildningsfrågor samt forskning kring patientkommunikation och följsamhet till medicinering. Efter några år som lektor vid Danmarks Farmaceutiska Högskola arbetade hon en tid som intern pedagogisk konsult vid Hälsouniversitetet i Linköping. Hon har lång erfarenhet av nationell och internationell kompetensutveckling för personal inom vård, medicin och farmaci. Handledning och mentorskap har varit andra fokuserade uppgiftsområden.
Margareta Behrbohm Fallsberg har publicerat utbildningsmaterial och en rad vetenskapliga och populärvetenskapliga rapporter och artiklar. Sitt förvärvsliv avslutar hon som fristående konsult. När professionella uppdrag trappats ned har släktforskningen tagit vid.

Illustrerad i sv/v. Alibertabok.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-40-8
Format B 5 (176x250mm)
Inbindning limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2010
Upplaga 1
Antal sidor 133 s