Atremi
Varukorgen

Vägsjälar

Musik & Musicking med tjejer på Bergsmansgårdens LVU-hem

Ulfvensjö, Lars

Bokpresentation

Vägsjälar är en bok/CD om musikterapiinriktat arbete med tjejer i 15–20-årsåldern på Bergsmansgårdens LVU-hem i Brotorp. Några frågor som bok/CD:n belyser och försöker ge svar på är: Vilket är värdet av ett alternativt kommunikationssätt som ett upplevelseinriktat skapande kan ge uttryck för? Kan detta upplevelseinriktade skapande ge människor stöd att bli varse sina egna, dolda resurser och möjligheter?
Till grund för framställningen ligger ett tusental musikmöten mellan författaren och eleverna på Bergsmansgården. Berättelsen går över begrepp som ”musik och musicking”, ”möte”, ”relation”, ”tid”, ”identitet” och ”upplevelse”. Musiken och dikterna på CD-skivan följer de olika kapitlen i kronologisk ordning. Skratt, tårar, glädje, sorg, längtan, hat, kärlek … Hur är det egentligen, om vi tittar bakom paragrafer och regelverk, att vara en ung tjej som bor på ett LVU-hem år 2008? Om tjejerna får berätta med sina egna ord? Med den egna rösten? Med de egna bilderna?

Lars Ulfvensjö har arbetat med musikterapiinriktad verksamhet på Runnagårdens LVM- hem sedan år 2000 och på Bergsmansgårdens LVU- hem sedan 2003. Tidigare har han bl. a turnérat med en dikt- och musikföreställning mot missbruk som heter ”Sten i strömmen” och spelat i många år som trubadur och i olika bandkonstellationer. ”Vägsjälar” är Lars Ulfvensjös andra bok. Den första heter ”Resan till nya sånger” och gavs ut av Statens institutionsstyrelse år 2007.

Omslagsbild akvarell av Erika. Foto och bildredigering: P J Samuelsson

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-86129-08-8
Format A5
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2008
Upplaga 1
Antal sidor 201
Relaterade artiklar

SVIT HOLE Á LA BAMA

Ulfvensjö, Lars

Anekdoter, samtal & intervjuer om kvarterskrogstrubaduri.

Läs mer
Läs mer

Vändpunkten

Ulfvensjö, Lars

Boken bygger till stor del på tankar och erfarenheter tänkta och gjorda av kvinnor som under en tid i livet bodde som klienter på Runnagårdens LVM-hem i Örebro.

Läs mer
Läs mer