Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Ydreboa

Ydreboa

Dikter på ydremål

Widlert, Elis

Bokpresentation

Elis Widlert föddes 1898 i Gåvetorp, Tullerum, Norra Vi som äldst i en syskonskara på 5 barn. Han växte upp i Missionshuset i Norra Vi. Han utbildade sig till skräddare. 1928 återvände han till Norra Vi och flyttade in i Bäckafors och blev kompanjon med sin far. Efter faderns död 1936 tog Elis över hela rörelsen. 1960 avvecklade makarna Widlert affärsverksamheten.
Elis Widlert var aktiv som politiker både i kommunfullmäktig och skolstyrelsen. Han hade ett speciellt intresse för skolfrågor och var bland annat en av de drivande i frågan om längre skolgång och också uppbyggnaden av skolmuseet i Asby. Bland hans stora intressen var också hembygden, människorna, naturen och inte minst den kristna verksamheten. Han är socknens förste lokalhistoriker och en av de främsta. Som lokalreporter för Tranås Tidning skrev han ett stort antal artiklar om människorna Norra Vi. Artiklarna finns samlade i tre pärmar på biblioteket i Österbymo.
En okänd sida hos Elis Widlert fram till idag är hans diktning på ydremål. I de 1000-talet längre och kortare dikter som han lämnat efter sig speglar han inte bara sin kärlek till hembygden utan också sitt engagemang i tidens frågor.
Elis Widlert var en stor humanist med en ömhet för medmänniskorna, som vilade på en djup Gudstro. Han hade en förmåga att se, att även om vi lever här och nu, så är vi en del av det förgångna, men också en del av den framtid vi aldrig får se.
Elis Widlert flyttade med sin hustru till Tranås 1970, där han dog 1974.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 91-85487-16-3
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i enfärg
Tryckår 2006
Upplaga 1
Antal sidor 128