Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Yila-Kalles äventyrliga liv

Karlsson, Bernt

Bokpresentation

Yila-Kalle blev smeknamnet på smålänningen Bernt Karlsson när han var ansvarig för driften av tre camper långt ute i bushen i Liberia, under uppbyggnadsskedet av LAMCO:s 265 km långa järnväg mellan Buchanan och Nimba i Liberia, i början av 1960-talet.
 Här berättar han om uppväxten i Jönköping före och under andra världskriget, vägen till Katolska Kyrkan, militär utbildning vid Trängtrupperna, arbetet för Röda Korset med ungerska flyktingar i Österrike, FN-tjänsten i Gaza och inte minst arbetet och livet i bushen i Liberia med många spännande möten och ibland komiska händelser.
 Namnet Yila-Kalle hängde med till Yekepa när han fick ansvaret för det stora och moderna gruvsamhället med 15 000 innevånare vid berget Nimbas fot. Alla visste vem han var. Som svensk konsul fick han också vid behov bistå de 450 svenskar som bodde där. Alltsedan ankomsten till Liberia 1961 har Yila-Kalles kärlek till det svarta Afrika i allmänhet och till Liberia och dess folk i synnerhet bestått.
 Under det blodiga inbördeskriget i Liberia samordnade han alla katolska hjälpinsatser till landet inom Katolska Kyrkans världsvida biståndsorganisation Caritas Inter­nationalis. Detta innebar regelbundna resor till och i Liberia och till liberianska flyktingar i Elfenbenskusten och Guinea.
 I boken berättar han om resor och arbeten på fyra kontinenter.
 Boken Yila-Kalles äventyrliga liv är inte bara intressant för Liberiaveteraner och deras barn, varav många föddes och växte upp där. Den är även intressant för alla som arbetar med bistånd och utvecklingsarbete och vill veta mera om kreativa problemlösningar.

Bernt Karlsson föddes i Jönköping 1931 där han också växte upp före och under Andra världskriget. Han konverterade till Katolska kyrkan vid 16 års ålder. Han gjorde värnplikten, därefter militär utbildning till instruktör i sjukvårdstjänst. Röda Korsets Ungernhjälp blev hans första utlandsuppdrag. Därefter FN-tjänst i Gaza. Liberia kom att bli hans hemland i olika befattningar under många år, samt svensk honorärkonsul. Efter pension; volontär och biståndsarbetare och Afrikaansvarig på Caritas Sverige, katolska kyrkans biståndsorganisation. För hans insatser har presidenterna i Senegal, Liberia, Italien och två påvar belönat honom med ordnar. Han är riddare av den Heliga Gravens av Jerusalems Orden och en stor vän av Palestina och dess lidande folk. I sitt arbete har han skrivit många rapporter och bidragit med artiklar i böcker. Detta är hans första egna bok och troligen den sista.

En Alibertabok

Pris: 175 kr

Slutsåld

ISBN 978-91-7527-059-3
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Danskt band i färg
Tryckår 2013
Upplaga 1
Antal sidor 238 s