Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Brännvin, vatten och bröd Del 2

Glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850

Birath, Johan

Bokpresentation

Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag jämfört med de människor som levde för 175 år sedan?

I Västra Eneby, begravdes 1848 en 19-årig tigg­arflicka brådstört­at vilket gav misstankar om konspiration i avsikt att mörklägga ett mord. Den misstänkte mördaren var blott 15 år.
Vi får även följa den tragiska skärgårdshändelsen då en vedskuta hittas övergiven utanför Valdemarsvik. Då man så småningom går ombord möts man av en hemsk syn som får ett omfattande efterspel. Ett äkta kriminaldrama!

I del 2 av Brännvin, vatten och bröd får vi ytterligare ett 20-tal glimtar från våra östgötska rättssalar. Vi får bland annat läsa om stöld av grisar och andra krea­tur, hor, misshandel av föräldrar, mordbrand och mord från häradsrätterna i Boberg, Bankekind, Hammarkind, Bråbo, Hanekind, Kinda, Skärkind, Göstring, Risinge, Lysing, Gullberg, Valkebo, samt Norrköpings kämnärsrätt och Vadstena rådhusrätt.

Johan Birath är grundskollärare i Boxholm. Övrig tid ägnar han åt kommunpolitik, föreläsningar och historiska efterforskningar. Hans främsta intressen är social-, kriminal- och religionshistoria samt folktro.
Genom sitt författarskap vill Johan Birath öka kunskapen om människors livsvillkor förr, samt stimulera till jämförelser med nutidens samhälle. Han inriktar sig genomgående på det arbetande folkets historia, vilket tillsammans med hans folkbildningarbete bl.a. resulterat i ABF:s kulturstipendium 2005.

Pris: 110 kr 200 kr

ISBN 978-91-85487-90-5
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2008
Upplaga 1
Antal sidor 343
Relaterade artiklar

Andra krönikeboken

Birath, Johan

Ett måste för alla som vill läsa om öden och äventyr, kultur och historia, upplevelser och funderingar – det mesta med koppling till Östergötland. Allt förmedlat med Johan Biraths omisskännliga språk och lätt torra humor.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 1

Birath, Johan

Vad avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar? Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden.

Läs mer
Läs mer

Första krönikeboken

Birath, Johan

Ett urval av Johan Biraths hundratals krönikor i Länstidningen Östergötland, för första gången publiceras i en gemensam volym.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Hycklinge

Birath, Johan

Johan Biraths fjärde bok som i skönlitterär form beskriver ett autentiskt mord begånget på 1800-talets landsbygd.

Läs mer
Läs mer
Ljungstorp

Mordet i Ljungstorp

Birath, Johan

Berättelsen bygger på autentiska rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Mjölby

Birath, Johan

Ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1855 och vad den ledde till för de inblandade. Syftet är i första hand att ge läsaren kunskaper om och en känsla för 1800-talet.

Läs mer
Läs mer

Mordet vid Stjärnesand

Birath, Johan

Mordet vid Stjärnesand är ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1824 och vad den ledde till för de inblandade.

Läs mer
Läs mer

Spöken i Östergötland

Birath, Johan

Genom efterlysningar i radio, tv och press, har Johan Birath samlat nya och gamla spökhistorier och gengångarföreställningar från Östergötland.

Läs mer
Läs mer