Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Första krönikeboken

Krönikor ur Länstidningen Östergötland 2007-2013

Birath, Johan

Bokpresentation

Johan Birath är en välkänd lokalhistorisk forskare, skribent och föreläsare, uppskattad för sin förmåga att både i skrift levandegöra gångna tider i Östergötland och trollbinda en publik med sina muntliga berättelser. Sedan 2007 skriver han varje vecka en krönika i Länstidningen Östergötland, länets veckotidning för landsbygden. Med tanke på att Johan Birath kommer från Boxholm, en av länets minsta kommuner, och dessutom främst har ägnat sig åt historia med koppling till landsbygden och de mindre samhällena, blev han och Länstidningen en perfekt kombination.
 Den här boken innebär att ett urval av hans hundratals krönikor för första gången publiceras i en gemensam volym. Den visar hur mycket kunnande, eftertänksamhet och munterhet som han genom åren har delat med sig av till Länstidningens läsare. Boken är ett måste för alla som vill läsa om öden och äventyr, kultur och historia, upplevelser och funderingar – det mesta med koppling till Östergötland och allt förmedlat med Johan Biraths omisskännliga språk och lätt torra humor.

Pris: 149 kr

ISBN 978-91-7527-050-0
Format 120 x 190 mm
Inbindning Limbunden
Omslag Danskt band i färg
Tryckår 2013
Upplaga 1
Antal sidor 193 s
Relaterade artiklar

Andra krönikeboken

Birath, Johan

Ett måste för alla som vill läsa om öden och äventyr, kultur och historia, upplevelser och funderingar – det mesta med koppling till Östergötland. Allt förmedlat med Johan Biraths omisskännliga språk och lätt torra humor.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 1

Birath, Johan

Vad avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar? Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 2

Birath, Johan

Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag?

Läs mer
Läs mer
Ekeby sockenstämmor

Ekeby sockenstämmor 1787-1818

Birath, Johan

Sockenstämmoprotokoll från Ekeby församling i Östergötland 1787-1818.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Hycklinge

Birath, Johan

Johan Biraths fjärde bok som i skönlitterär form beskriver ett autentiskt mord begånget på 1800-talets landsbygd.

Läs mer
Läs mer
Ljungstorp

Mordet i Ljungstorp

Birath, Johan

Berättelsen bygger på autentiska rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Mjölby

Birath, Johan

Ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1855 och vad den ledde till för de inblandade. Syftet är i första hand att ge läsaren kunskaper om och en känsla för 1800-talet.

Läs mer
Läs mer

Mordet vid Stjärnesand

Birath, Johan

Mordet vid Stjärnesand är ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1824 och vad den ledde till för de inblandade.

Läs mer
Läs mer

Spöken i Östergötland

Birath, Johan

Genom efterlysningar i radio, tv och press, har Johan Birath samlat nya och gamla spökhistorier och gengångarföreställningar från Östergötland.

Läs mer
Läs mer