Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Det fria folket

En berättelse om fiskarbefolkningens liv på östra sidan av Gräsö runt förra sekelskiftet.

Andersson, Östen

Bokpresentation

Utanför Upplands norra kust i södra Bottenhavet ligger den natursköna ön Gräsö. Ön har genom sitt läge och befolkningens känsla för traditioner bevarat sin ursprungliga miljö och kultur såsom fisket, jakten, jordbruket och det öppna landskapet.
 Denna bok handlar om de som man främst kan benämna ”det fria folket”. De som bodde i skärgården utanför den sociala gemenskapen, som fanns i byarna Norrboda och Västerbyn. Det fria folket var ofta hänvisade till sig själva och var tvungna att anpassa sig till naturen och havet.
 Östen Anderssons morfar var en av dem. Han får här berätta om sitt liv som fiskare, säljägare och livet på Gräsös östra sida i skärgården.

Östen har tidigare utgivit böckerna:

Framsidans bild: Jägare på Gräsö

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-353-2
Format A5 (148x210mm)
Inbindning limbunden
Omslag mjukband i färg
Tryckår 2023
Upplaga 1
Antal sidor 157
Relaterade artiklar

De sista fiskarbarnen

Andersson, Östen

I boken beskriver Östen Andersson den gamla bondekulturen kontra fångstkulturen, fiskarfamiljens villkor och fiskarhustruns hårda arbete samtidigt som han återger två av fiskarbarnens klassresa in i det nya samhället.

Läs mer
Läs mer

Fjärdingsman i skärgården

Andersson, Östen

Gräsö socken, skärgården i Norra Uppland. Östen Andersson berättar här om sin far. Men även om samhällets och ortsbefolkningens utveckling från isolerad ö till modernt samhälle med kommunikationer och socialt umgänge.

Läs mer
Läs mer

Gräsö historia

Andersson, Östen

Östen Andersson berättar i denna bok hur ön bildades och låter genom en mängd intervjuer gräsöbor själva berätta öns historia och om dramatiska händelser såsom rysshärjningarna 1719, vrakplundringar och beskyllningar om sjöröveri.

Läs mer
Läs mer

I gränslandet till Gräsö Kungsgård

Andersson, Östen

Skriften vänder sig närmast till barn och barnbarn och närmaste släkten i övrigt, men kan även vara ett bidrag till ökad kunskap om hur man levde på denna del av Gräsö i början av förra seklet.

Läs mer
Läs mer

Lillfjärdingen

Andersson, Östen

Det är inte bara författarens kärlek till Gräsö som lade grunden för hans författarskap, utan även hans intresse för öns historia och utveckling. I denna bok delger han sin uppväxt och klassresa in i vårt nya samhälle med början vid krigsutbrottet 1939.

Läs mer
Läs mer

Örskär

Andersson, Östen

Juldagen 1877 drunknade 15 av öns bofasta när deras skötbåt gick under på väg hem från julottan. Livet på Örskär blev aldrig detsamma.

Läs mer
Läs mer