Atremi
Varukorgen

Bo Markings rötter, del 2

Morfars bok

Marking, Bo

Bokpresentation

Bröt mot lagen om yppigheternas avskaffande! Ertappades med silkesmössa! Förd till hösttinget 1731.
Bokhållare räddad av sin peruk! Stort slagsmål på kyrkbacken.
Skäggas man dödsstörtade! Trampade genom kyrkstapelns golv.
Åldringsvården ifrågasatt! 86-åring knuffades ner från köksugnskullen. Illa skadad.
Dödade 20 vargungar och fick en silverdaler för varje. Blev rik!
Illegal saltpanna avslöjad. Riksdagsman inblandad i mutaffär.
Belånade gården för att bekosta barnens skolgång.
Äktenskapsbrytarna avrättades den 7 ds. Begravda på Braste högar.

Som synes gick livet sin gilla gång i min morfars släkt. De levde och brukade jorden på Stångenäset i Bohuslän ända från 1500-talet. Men på 1870-talet tröttnade morfarsfar och stack till sjöss. I Australien lärde han sig föra de stora segelfartygen. Återkommen kastade han ankar i Göteborg, tog styrmansexamen och gifte sig med en flicka från granngården som i likhet med så många andra från trakten flyttat till staden. Morfarsfar fortsatte att föra segelskepp över de stora haven hela livet.
 Morfar trampade också många fartygs däck men lämnade nog aldrig hamnen i Göteborg. Han gjorde karriär inom Tullverket. Kanske tillhörde han det fruktade ”Svarta gänget” som letade smuggelgods i fartygens kolförråd. Många av vännerna från Stångenäset som nu fanns i den stora staden fortsatte att hålla kontakten. Precis som förr tog de hand om varandra.  Morfar lyckades skapa en trygg tillvaro för sin familj. Och ett gott avstamp för kommande generationer.

Boken behandlar min Morfar och hans rötter. Bokens målgrupp är min nu levande släkt och framtida generationer. En liknande bok som behandlar min Farmor och Farfar har tidigare färdigställts. En tredje om min Mormor är på planeringsstadiet f.n. Alla hade sina rötter i Västsverige men levde i helt olika miljöer.

 

En Alibertabok.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-108-8
Format 184x260mm
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2015
Upplaga 1
Antal sidor 109 s
Relaterade artiklar

Bo Markings rötter, del 1

Marking, Bo

Bokens målgrupp är Bo Markings nu levande släkt och framtida generationer. Den behandlar författarens Farmor och Farfar och deras rötter.

Läs mer
Läs mer

Bo Markings rötter, del 3

Marking, Bo

När Magnus Eriksson år 1808 tog värvning som dragon i Skällebacka i Vimmerbytrakten och fick namnet Hjelm måste han uppfylla två krav. Ta hem sin föregångares likkista från Eksjö och gifta sig med dennes änka. En av parets söner blev husar.

Läs mer
Läs mer