Atremi
Varukorgen

I "brännvinskungen" Lars Olsson Smiths tidevarv

Andersson, Bo

Bokpresentation

Som en stormvind sveper arbetarringrörelsen över landet 1883 med ”brännvinskungen” L. O. Smith vid rodret. Mitt under industrialisering, urbanisering och folkrörelsernas genombrott sker det. Då gammalt möter nytt i fråga om traditioner, synsätt och ideologier. Arbetarliberala strömningar får konkurrens av socialistiska i arbetarrörelsens Sverige, halvabsolutistiska av absolutistiska i nykterhetsrörelsens. De nya rörelserna och idéerna har delvis uppmärksammats av forskningen, men det var längesedan, de gamla har förtigits, försummats. Genombrottets dynamik i sina olika fasetter har negligerats.
 Kampen om arbetarna förs mellan arbetarföreningar och mellan arbetar- och nykterhetsföreningar. Relationerna mellan dem, deras sociala förankring och förmåga att mobilisera arbetarna ljussätts. Arbetarringen i Stockholm och ”brännvinsfursten” får fart på både gamla och nya arbetar- och nykterhetsföreningar i brännvinsfrågan. Och starkspritens destillatörer och försäljare (bolagssystemet) väcks ur sin slummer.
 I en rad skrifter under åren har författaren försökt väcka intresset för de försummade rörelserna och för denna brytningstid. Den här boken kan ses som ett komplement till de tidigare. Elitstudier har fått slå följe med inblickar i medlemmarnas värld.
 Upprättelse för den försummade historien är på sin plats för det som senare blev konsumentkooperation, bildningsförbund, systembolag, absolut rent brännvin, Absolut vodka – och demokrati.

Bo Andersson är professor emeritus i ämnesdidaktik, särskilt historia, och docent i historia vid Göteborgs universitet samt professor i utbildningsvetenskap vid Strömstad akademi. Hans skrifter har i huvudsak rört demokratifrågor i vid mening – folkrörelser, folkbildning, etniska minoriteter (samer), revolutioner m.m. samt en rad ämnesdidaktiska problemområden.

Omslag: "Brännvinskungen och arbetarna" av Miezyslaw Baginski

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-330-3
Format A5 (148x210 mm)
Inbindning Trådbundet kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2022
Upplaga 1
Antal sidor 379
Relaterade artiklar

I skuggan av en brännvinskagge

Andersson, Bo

Som en stormvind sveper arbetarringrörelsen över landet 1883 med ”brännvinskungen” L. O. Smith vid styråran i en fruktlös förhoppning om att vara osynlig. Med den här boken fördjupar sig författaren på nytt i den här historien.

Läs mer
Läs mer

Vi och Dom

Andersson, Bo

Den mest eviga och allomfamnande är den om Vi och Dom. Vi goda, framgångsrika, överlägsna, vita osv. möter Dom andra som framställs som onda, primitiva, underlägsna, mörkhyade m.m. I den andan studeras centrism av olika slag.

Läs mer
Läs mer