Atremi
Varukorgen

Lillfjärdingen

Fjärdingsmannens son

Andersson, Östen

Bokpresentation

Det är inte bara Östens Anderssons kärlek till Gräsö som lade grunden för hans författarskap, utan även hans intresse för öns historia och utveckling. I sina tidigare böcker har han beskrivit befolkningens vardag och händelser på ön i den norduppländska skärgården.
 I denna bok delger han sin egen uppväxt och klassresa in i vårt nya samhälle. Tidsresan som börjar i samband med krigsutbrottet 1939 innehåller berättelser om hur han som barn upplevde sjöolyckorna på 40-talet. Hur han på somrarna i slutet av 60-talet tjänstgjorde på fyrskeppet Grundkallen och hur han som praktikant medverkade vid byggandet av kasunfyren som ersatte fyrskeppet.
 Dessutom får vi en redogörelse över ”Örskärs­kom­mittén”, utgrävningarna av en husgrund från tiden för ”Rysshärjningarna”, livet med familjen samt inblick i hans författarskap.
 Boken är ovanligt personlig, men som han skriver: ”Jag tar risken. Här kommer min historia”.

Östen har tidigare givit ut följande böcker:
I gränslandet till Gräsö Kungsgård
Fjärdingsman i skärgården
Örskär – den förtrollade ön
Gräsö Historia – gräsöbor berättar
De sista fiskarbarnen

Illustrerad

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-274-0
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2020
Upplaga 1
Antal sidor 236
Relaterade artiklar

De sista fiskarbarnen

Andersson, Östen

I boken beskriver Östen Andersson den gamla bondekulturen kontra fångstkulturen, fiskarfamiljens villkor och fiskarhustruns hårda arbete samtidigt som han återger två av fiskarbarnens klassresa in i det nya samhället.

Läs mer
Läs mer

Fjärdingsman i skärgården

Andersson, Östen

Gräsö socken, skärgården i Norra Uppland. Östen Andersson berättar här om sin far. Men även om samhällets och ortsbefolkningens utveckling från isolerad ö till modernt samhälle med kommunikationer och socialt umgänge.

Läs mer
Läs mer

Gräsö historia

Andersson, Östen

Östen Andersson berättar i denna bok hur ön bildades och låter genom en mängd intervjuer gräsöbor själva berätta öns historia och om dramatiska händelser såsom rysshärjningarna 1719, vrakplundringar och beskyllningar om sjöröveri.

Läs mer
Läs mer

I gränslandet till Gräsö Kungsgård

Andersson, Östen

Skriften vänder sig närmast till barn och barnbarn och närmaste släkten i övrigt, men kan även vara ett bidrag till ökad kunskap om hur man levde på denna del av Gräsö i början av förra seklet.

Läs mer
Läs mer

Örskär

Andersson, Östen

Juldagen 1877 drunknade 15 av öns bofasta när deras skötbåt gick under på väg hem från julottan. Livet på Örskär blev aldrig detsamma.

Läs mer
Läs mer