Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Källor och brunnar inom äldre måleri

- och berättelser de förmedlar

Hult, Anders

Bokpresentation

Källor och brunnar – i alla tider har de tillgodosett vattenbehoven. Man har undrat över hur vattnet kan rinna fram så kristallklart ur den skräpiga marken. Källan eller den gemensamma brunnen var en av få naturliga träffpunkter i vardagstillvaron. Här passade man på att skvallra lite, här vidarebefordrades sanningar och rykten om händelser i omvärlden. Här kunde man kanske också ta sig tid för en stunds andrum och kontemplation när man hämtade sitt dagliga vatten. En del källor sades ha läkande krafter.
 I den grekisk-romerska mytologin, i Bibeln och i sagornas värld finns det många berättelser som utspelar sig invid källor och brunnar. En del har varit kända genom århundraden ända fram mot vår tid. Många skildringar är dramatiska och drastiska, de symboliserar och åskådliggör tillvarons styrkor och svagheter.
 Inom kyrkan, hoven och inom de rika handelshusen ville man förr med hjälp av bildkonstnärer gärna måla upp händelser och inslag hämtade från de klassiska berättelserna. Här i boken återges bildkonst genom århundradenas lopp och fram till förra sekelskiftet. Närmare 60 konstnärer omfattas, de har tolkat myter och historier som är knutna till platser för källor och brunnar. Bredden är stor, här uppträder mäktiga gudar, kungar, krigare, till och med en liten groda (som dock visar sig vara en prins). Även det dagliga livet invid källan/brunnen och den stillsamma stämningen där har inspirerat konstnärerna.
 Konstens ideal varierar. Numera ser vi kanske många av konstverken och de historier de berättar främst som konst- och kulturhistoria. Men förutom fängslande skildringar ger många av dem även uttryck för våra mänskliga karaktärsdrag och vår strävan i tillvaron. De visar myterna och livet från förr.
Anders Hult har yrkesmässigt arbetat med frågor kring dricksvattnet. Han är sedan länge engagerad i den rika kulturhistoria som är kopplad till våra källor och brunnar. Tidigare har han gett ut böckerna:
Källan till vattnet – sanningar och sägner om vattnet i marken (1991)
Dricka brunn – om gamla tiders SPA (2007)
Kolsyrat – När mineralvatten stärkte hälsan (2014)
På nätet finns: Källor och brunnar på äldre vykort (2011)
Han har också ingått i redaktionen för boken: Källor i Sverige (2006 och 2012)

Omslagsbild Pyramus och Thisbe

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-133-0
Format G5 (169x239mm)
Inbindning Trådbunden kapitäl
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2016
Upplaga 1
Antal sidor 160 s
Relaterade artiklar

Dricka brunn

Hult, Anders

Vattnet - det är källan till hälsa och vederkvickelse. Så har det varit, ända från historiens begynnelse och fram till dagens Spa-anläggningar.

Läs mer
Läs mer

Kolsyrat

Hult, Anders

I den här boken kommer vi att ta del av en del av tidsandan och bakgrunden till det rikhaltiga sortiment av buteljerat vatten som fanns att tillgå omkring förra sekelskiftet - en intressant del av vår kultur- och läkekonsthistoria.

Läs mer
Läs mer