Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Kolsyrat

När mineralvatten stärkte hälsan

Hult, Anders

Bokpresentation

Stimulans, njutning, lindring! I alla tider har vatten på butelj på olika sätt gett oss vederkvickelse: som hälsosamt mineralvatten, som gott bordsvatten och som lämpligt groggvirke. Numera dricker vi det knappast med tanke på de eventuella medicinska egenskaperna.
 Under 1700- och 1800-talen var det mycket vanligt att besöka kurorter för att ”dricka brunn”. Med tiden kunde man också köpa det hälsosamma vattnet på butelj. Apoteken och bryggerierna framställde vatten som så mycket som möjligt hade samma innehåll av olika ämnen som vattnen vid de kända kurorterna nere på kontinenten. Namnen som bildar bakgrund på bokens framsida är exempel på de många vatten som marknadsfördes under senare delen av 1800-talet. Alla med sina särskilda egenskaper.
 Det fanns vatten mot sura uppstötningar, mot dålig matsmältning, med lugnade effekt, mot halsont. Radioaktivt vatten med ett brett spektrum av stärkande egenskaper var en tid mycket efterfrågat. Även inom litteraturen kurerar man sig då och då med mineralvatten.
 I den här boken kommer vi att ta del av en del av tidsandan och bakgrunden till det rikhaltiga sortiment av buteljerat vatten som fanns att tillgå omkring förra sekelskiftet - en intressant del av vår kultur- och läkekonsthistoria.

Anders Hult har yrkesmässigt arbetat med frågor kring dricksvattnet. Han är sedan länge engagerad i den rika kulturhistoria som är kopplad till våra källor och brunnar. Tidigare har han gett ut böckerna:
Källan till vattnet – sanningar och sägner om vattnet i marken (1991)
Dricka brunn – om gamla tiders SPA (2007)
På nätet finns: Källor och brunnar på äldre vykort (2011)
Han har också ingått i redaktionen för och varit delförfattare i boken:
Källor i Sverige (2006 och 2012)

Pris: 70 kr

ISBN 978-91-7527-074-6
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2014
Upplaga 1
Antal sidor 86 s
Relaterade artiklar

Dricka brunn

Hult, Anders

Vattnet - det är källan till hälsa och vederkvickelse. Så har det varit, ända från historiens begynnelse och fram till dagens Spa-anläggningar.

Läs mer
Läs mer

Källor och brunnar inom äldre måleri

Hult, Anders

Här i boken återges bildkonst genom århundradenas lopp och fram till förra sekelskiftet. Närmare 60 konstnärer omfattas, de har tolkat myter och historier som är knutna till platser för källor och brunnar.

Läs mer
Läs mer