Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Ondskans tid

Makthunger och girighet - frihet och rättvisa

Andersson, Bo

Bokpresentation

Kampen mellan diktatur och demokrati, mellan den ena sidans makthunger och girighet och den andra sidans längtan efter frihet och rättvisa, är evig. Accepterad balans mellan dessa storheter har eftersträvats genom historien. Obalanser har skapat missnöje, oro, kaos och uppror. Extremism och totalitarianism har tagit plats på arenan, och rasismen har frodats.
 Extremismens företrädare förser sig med myter, väljer enkla lösningar på komplicerade problem och använder lögnen som redskap i sin mobilisering av folket. Även i västerländska demokratier pågår en radikalisering, en högervridning. Allt maktfullkomligare regimer etableras. I Italien ser vi en renässans för Mussolini och i Sverige har det näst största riksdagspartiet sina rötter i nazismen.
 Vetenskapliga rön ifrågasätts av högerextremisterna idag, och populistisk inställsamhet får möta medborgare och väljare. Undfallenhet kännetecknar reaktionerna från näringslivet och de granskande makthavarna (medierna), och staters avsteg från demokratins värden blir allt flera.
 Särskilt utsatta grupper i Sverige idag är invandrare, muslimer, judar och samer. Det talas om återvandring av invandrare och muslimer, och judar och samer påstås inte vara svenskar. Med gummiparagrafer i lagstiftningen är vidare högerstyret på väg att skapa en värld, där godtycket regerar.

Bo Andersson är professor emeritus i historiedidaktik, docent i historia, f.d. föreståndare och vetenskaplig ledare för National Centre for Democratic Values Studies, samtliga vid Göteborgs universitet, samt för närvarande även professor i utbildningsvetenskap vid Strömstad Akademi. Tidigare forskning avser demokratifrågor i vid mening alltifrån svenska folkrörelser och minoriteter till revolutioner, folkmord och ekonomiskt samarbete.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-352-5
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2023
Upplaga 1
Antal sidor 271
Relaterade artiklar

I "brännvinskungen" Lars Olsson Smiths tidevarv

Andersson, Bo

I en rad skrifter under åren har författaren försökt väcka intresset för de försummade arbetarringrörelserna med ”brännvinskungen” L. O. Smith vid rodret och för denna brytningstid. Den här boken kan ses som ett komplement till de tidigare.

Läs mer
Läs mer

I skuggan av en brännvinskagge

Andersson, Bo

Som en stormvind sveper arbetarringrörelsen över landet 1883 med ”brännvinskungen” L. O. Smith vid styråran i en fruktlös förhoppning om att vara osynlig. Med den här boken fördjupar sig författaren på nytt i den här historien.

Läs mer
Läs mer

Vi och Dom

Andersson, Bo

Den mest eviga och allomfamnande är den om Vi och Dom. Vi goda, framgångsrika, överlägsna, vita osv. möter Dom andra som framställs som onda, primitiva, underlägsna, mörkhyade m.m. I den andan studeras centrism av olika slag.

Läs mer
Läs mer