Atremi
Varukorgen

Mordet i Hycklinge

Birath, Johan

Bokpresentation

Mordet i Hycklinge, är Johan Biraths fjärde bok som i skönlitterär form beskriver ett autentiskt mord begånget på 1800-talets landsbygd. Rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material har utgjort underlag och sanningshalten i berättelsen om mordet som begicks i Talseboskogen, Hycklinge socken 1846 är förhållandevis hög. En del repliker och dialoger har skapats för att öka läsupplevelsen. Syftet med denna dokumentärroman är att vid sidan av läsupplevelsen ge kunskaper om och känsla för 1800-talet. I den aktuella bygden rådde hårda levnadsvillkor för den skildrade allmogebefolkningen, alkoholkonsumtionen var hög och folktron spelade fortfarande en betydande roll.

Johan Birath, som forskat fram faktaunderlaget och författat berättelsen, är grundskollärare i historia, religionskunskap, samhällskunskap och geografi. Han är också kommunpolitiker, debattör och kanske allra främst – och helst – lokalhistoriker och folkbildare. Johan ägnar en stor del av sin fritid åt att forska, föreläsa, kåsera och sprida kunskap om historien och lokalhistorien. Böckerna samt Johans egenskap av folkbildare resulterade år 2005 i ABF:s kulturstipendium.

Illustrerad Omslagsillustration: Anngela Tollsten

Pris: 200 kr

ISBN 978-91-86129-57-6
Format A5 (148x210mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband
Tryckår 2010
Upplaga 1
Antal sidor 164 s
Relaterade artiklar

Andra krönikeboken

Birath, Johan

Ett måste för alla som vill läsa om öden och äventyr, kultur och historia, upplevelser och funderingar – det mesta med koppling till Östergötland. Allt förmedlat med Johan Biraths omisskännliga språk och lätt torra humor.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 1

Birath, Johan

Vad avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar? Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 2

Birath, Johan

Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag?

Läs mer
Läs mer
Ekeby sockenstämmor

Ekeby sockenstämmor 1787-1818

Birath, Johan

Sockenstämmoprotokoll från Ekeby församling i Östergötland 1787-1818.

Läs mer
Läs mer

Första krönikeboken

Birath, Johan

Ett urval av Johan Biraths hundratals krönikor i Länstidningen Östergötland, för första gången publiceras i en gemensam volym.

Läs mer
Läs mer
Ljungstorp

Mordet i Ljungstorp

Birath, Johan

Berättelsen bygger på autentiska rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Mjölby

Birath, Johan

Ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1855 och vad den ledde till för de inblandade. Syftet är i första hand att ge läsaren kunskaper om och en känsla för 1800-talet.

Läs mer
Läs mer

Mordet vid Stjärnesand

Birath, Johan

Mordet vid Stjärnesand är ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1824 och vad den ledde till för de inblandade.

Läs mer
Läs mer

Spöken i Östergötland

Birath, Johan

Genom efterlysningar i radio, tv och press, har Johan Birath samlat nya och gamla spökhistorier och gengångarföreställningar från Östergötland.

Läs mer
Läs mer