Atremi
Varukorgen

Brännvin, vatten och bröd Del 1

Glimtar från Östergötlands rättssalar 1800-1850

Birath, Johan

Bokpresentation

HurVad avgör om vi går till historien som aktade medborgare eller föraktade brottslingar? Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag jämfört med de människor som levde för 175 år sedan?
1833 hittas Jan Jonsson Elg död av sina grannar, intill en gärdesgård. Han har en avfyrad bössa i handen. I förhören ges enbart positiva omdömen om Elg. Han verkar inte ha några ovänner i trakten bortsett från en, Carl Fredrik Kull - problembarn från Motala socken. Följ rättegången i Aska häradsrätt. Läs också om vad som hände med sjöbusarna i Norrköpings hamn, vilka vägrade lyda order. I Ydrebygden förkunnade den klarinettspelande, fagre ynglingen Daniel Carls­son sina religiösa irrläror. Han var även "under täcke med unga qvinnor"! Ta del av dessa, och andra östgötska rättsfall från tidigt 1800-tal.

Johan Birath är grundskollärare i Boxholm. Övrig tid ägnar han åt kommunpolitik, föreläsningar och historiska efterforsk­ningar. Hans främsta intressen är social-, kriminal- och religionshistoria samt folktro.
Genom sitt författarskap vill Johan Birath öka kunskapen om människors livsvillkor förr, samt stimulera till jämförelser med nutidens samhälle. Han inriktar sig genomgående på det arbetande folkets historia, vilket tillsammans med hans folkbildningarbete bl.a. resulterat i ABF:s kulturstipendium 2005.

Pris: 110 kr 200 kr

ISBN 978-91-85487-69-1
Format A5 (148 x 210 mm)
Inbindning Linnetrådsbunden
Omslag Hårda pärmar i färg
Tryckår 2007
Upplaga 1
Antal sidor 287
Relaterade artiklar

Andra krönikeboken

Birath, Johan

Ett måste för alla som vill läsa om öden och äventyr, kultur och historia, upplevelser och funderingar – det mesta med koppling till Östergötland. Allt förmedlat med Johan Biraths omisskännliga språk och lätt torra humor.

Läs mer
Läs mer

Brännvin, vatten och bröd Del 2

Birath, Johan

Hur förhöll det sig egentligen med rättssäkerhet och respekt för lag och ordning förr i tiden och är vi egentligen så annorlunda idag?

Läs mer
Läs mer

Första krönikeboken

Birath, Johan

Ett urval av Johan Biraths hundratals krönikor i Länstidningen Östergötland, för första gången publiceras i en gemensam volym.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Hycklinge

Birath, Johan

Johan Biraths fjärde bok som i skönlitterär form beskriver ett autentiskt mord begånget på 1800-talets landsbygd.

Läs mer
Läs mer
Ljungstorp

Mordet i Ljungstorp

Birath, Johan

Berättelsen bygger på autentiska rättegångshandlingar, kyrkoarkivalier och annat historiskt material.

Läs mer
Läs mer

Mordet i Mjölby

Birath, Johan

Ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1855 och vad den ledde till för de inblandade. Syftet är i första hand att ge läsaren kunskaper om och en känsla för 1800-talet.

Läs mer
Läs mer

Mordet vid Stjärnesand

Birath, Johan

Mordet vid Stjärnesand är ett försök att i skönlitterär form beskriva en verklig händelse som inträffade i Östergötland 1824 och vad den ledde till för de inblandade.

Läs mer
Läs mer

Spöken i Östergötland

Birath, Johan

Genom efterlysningar i radio, tv och press, har Johan Birath samlat nya och gamla spökhistorier och gengångarföreställningar från Östergötland.

Läs mer
Läs mer