Atremi
Varukorgen

Kvarntorps bastu

en mötesplats i 70 år

Rök–Svanshals byalag

Bokpresentation

Bastun i Kvarntorp är en pigg 70-åring, en mötesplats för ”det som händer i bygden”, ja fortfarande fylls det gamla badhuset med bastubadare varje vecka.
 Utifrån bevarade föreningsdokument får läsaren följa hur projektet startade 1938, byggandet under krigsåren på 1940- talet, eldsjälars engagemang och om nödvändigt underhåll av byggnaden under årens lopp.
 Idag är Kvarntorps bastu den enda som fortfarande är i bruk i bygden utav de bastuanläggningar, som byggdes i vårt land på uppmaning av Svenska föreningen för folkbad. Lort-Sverige var ett begrepp och i de flesta hem saknades möjlighet att hålla sig ren.
 Om de viktiga skolbaden berättas och om betydelsen av bastun som social träffpunkt i våra dagar berättar några av de som ser till att den hålls öppen och vårdas.
 Vi hoppas att denna bastuhistorik kommer att vara till glädje idag och i framtiden.

Omslagets foto taget av Ove Bäck

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-241-2
Format G5 (169 x 239)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2019
Upplaga 1
Antal sidor 58
Relaterade artiklar

Andra Röks- och Svanshalsminnen

Röks- Svanshals byalag, Röks hembygdsvänner

Texterna har skrivits av ett antal personer med förankring i bygden på olika sätt och innehållet spänner över ett brett tidsspann från flera generationer tillbaka fram till vår tid.

Läs mer
Läs mer

Röksminnen

Röks hembygsvänner

Texter och bilder med många människors upplevelser och minnen från generationer långt tillbaka i tiden men också fram till idag. Folket, tillvaron och situationen i socknen Rök.

Läs mer
Läs mer
svanshals

Svanshalsminnen

Rök-Svanshals byalag, historiegruppen

En hembygdsbok som består av texter som skrivits av svanshalsbor eller av människor som på olika sätt har eller har haft anknytning till socknen.

Läs mer
Läs mer