Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Tålebo och Nyebo

Två byar i Kalmar län

Edman, Björn; Johansson, Arne

Bokpresentation

Nyebo och Tålebo är två byar i norra delen av Ålems socken mellan Kalmar och Oskarshamn. Numera ingår de i Mönsterås kommun. Byarna utgår från tio respektive fem brukningsenheter vid medeltidens slut. Under sin livstid lade Gustav Vasa under sig samtliga gårdar som ”arv och eget”. Området utgörs av ett gammalt kulturlandskap där man påträffat fossila åkrar och åtskilliga gamla odlingsrösen. De vackra stenmurarna har dock i de flesta fall kommit till senare.

Boken beskriver traktens historia från urtid till nutid. Den upptar bland annat gårdarnas ägarlängder och ägarnas inbördes släktskap. Vidare finns uppgifter om båtsmän, hantverkare och utvandrare. Berättelsen handlar också om stenbrytning och ett försök till tidig industrialisering, liksom om sjösänkning för att vinna mer åkermark och en tidig handelsträdgård. Frågan varför det finns ett minneskors i markerna får sin förklaring. En lilldräng i Nyebo för mer än hundra år sedan som senare blev riksdagsman kommer också till tals.Illustrerad i färg.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-127-9
Format 210x296mm
Inbindning Trådbunden
Omslag Hårdband i färg
Tryckår 2015
Upplaga 1
Antal sidor 169 s
Relaterade artiklar

Blomstermåla i bilder

Edman, Björn; Brehmer, Conny;

Boken består huvudsakligen av fotografier från 1800- till 2000-tal samt beskrivning av Blomstermålas utveckling från bondesamhälle till en betydelsefull industriort.

Läs mer
Läs mer

Trumpetarsläkten Edman från Edshult i Småland

Edman, Björn

Den släkt Edman som berättas om härstammar från en frälsefogde som troligen var född på 1580-talet i Edshults socken i nuvarande Eksjö kommun. Här finns cirka 475 personer med släktnamnet i 13 generationer.

Läs mer
Läs mer