Atremi
Varukorgen

Våra böcker

Trumpetarsläkten Edman från Edshult i Småland

Edman, Björn

Bokpresentation

Boken redovisar en av många släkter i Sverige med namnet Edman. Den släkt som berättas om härstammar från en frälsefogde som troligen var född på 1580-talet i Edshults socken i nuvarande Eksjö kommun. Hans två sonsöner tog sig namnet Edman. Från dessa kommer ett stort antal släktgrenar som numera finns i olika delar av Sverige och i USA. I Sverige representeras de i dag framför allt i Eksjötrakten, Göteborg och i Skaraborg. Tidigare har också funnits släktmedlemmar i Halmstad och i Bohuslän. Om alla dessa berättas i boken.
 Eftersom det fanns många trumpetare, alltså militära signalister inom kavalleriet, i släkten har den kallats Trumpetarläkten Edman. Många av dem deltog i olika krig, exempelvis tåget över Bält 1658 och Karl XII:s strid vid Poltava 1709. Flera av dem var säkert krigsskadade i både fysiskt och psykiskt avseende vilket satt tydliga spår i arkivmaterialet och redogörs för i boken.
 I skriften om Trumpetarsläkten Edman finns cirka 475 personer med släktnamnet i 13 generationer.

Bild omslagets framsida: Trumpetare vid västgöta kavalleri 1748. Beskuren akvarell av Einar Strohkirch. Armémuseum.

Den här boken kan inte köpas i nätbutiken. Kontakta Atremi för mer information.

ISBN 978-91-7527-299-3
Format G5 (169 x 239 mm)
Inbindning Limbunden
Omslag Mjukband i färg
Tryckår 2021
Upplaga 1
Antal sidor 125
Relaterade artiklar

Blomstermåla i bilder

Edman, Björn; Brehmer, Conny;

Boken består huvudsakligen av fotografier från 1800- till 2000-tal samt beskrivning av Blomstermålas utveckling från bondesamhälle till en betydelsefull industriort.

Läs mer
Läs mer

Tålebo och Nyebo

Edman, Björn; Johansson, Arne

Boken beskriver traktens historia från urtid till nutid. Den upptar bland annat gårdarnas ägarlängder och ägarnas inbördes släktskap. Här finns uppgifter om båtsmän, hantverkare och utvandrare, om stenbrytning och ett försök till tidig industrialisering.

Läs mer
Läs mer